Bulharsko povede do EU menšinová vláda

22.07.2005
V Bulharsku ztroskotaly plány na vytvoření velké koalice. Podle pozorovatelů to znamená špatné zprávy pro vstup země do Evrospké unie.

V Bulharsku ztroskotaly plány na vytvoření velké koalice. Výkonnou moc v zemi tak převzala menšinová vláda, jejímž hlavním úkolem bude připravit zemi na vstup do EU. Podle pozorovatelů ustanovení menšinové bulharské vlády může znesnadnit vstup do unie, který je plánován v roce 2007.

Odcházející ministerský předseda a exkrál Simeon dnes sdělil, že jeho strana nevstoupí do vlády spolu s vítězi voleb Sociální stranou. Ta tak bude zemi vládnout s tureckou menšinovou stranou Hnutí za práva a svobodu. K parlamentní většině bude ovšem této koalici chybět pět hlasů. Vláda ovšem slíbila opozice vypárování při hlasování o vyslovení důvěry. Socialisté tak v pondělí předloží bulharskému prezidentovi Parwanowovi detailní složení kabinetu. Hlasování o důvěře je očekáváno v úterý nebo ve čtvrtek.

„Pro vstup země do EU jsou to špatné zprávy. Bylo by lepší vytvořit velkou koalici,“ sdělil šéf Centra pro demokratické studie, Ognian Schentow. Evropská unie tlačila Bulharsko po volbách 25.června k rychlému vytvoření vlády. Pokud totiž nebudou vládou uzákoněny důležité reformy, hrozí zemi posun plánovaného vstupu do unie.

Sdílet tento příspěvek