Británie by měla vyjádřit ekonomické záměry EU, tvrdí premiérové

22.07.2005

Předsedové vlád Polska a ČR Marek Belka a Jíří Paroubek se dnes dohodli, že se společně obrátí na Velkou Británii, aby co nejdříve zveřejnila své záměry týkající se budoucnosti EU.

Předsedové vlád Polska a ČR Marek Belka a Jíří Paroubek se dnes dohodli, že se společně obrátí na Velkou Británii, tedy současnou předsednickou zemi EU, aby co nejdříve zveřejnila své záměry týkající se budoucnosti EU. Měla by se podle nich vyjádřit zejména k ekonomickým reformám v unii a přípravě rozpočtu na období 2007-2013.

Podle Belky jsou změny v ekonomikách EU nezbytné, ale nelze je ztotožňovat s přípravou nového unijního rozpočtu. O česko-polské iniciativě hodlá Belka v pátek hovořit s britským předsedou vlády Blairem. Podle Paroubka by se obě země měly co nejrychleji dozvědět „něco o britských záměrech ve vztahu k reformám“.

„V případě rozpočtu unie je nutný kompromis,“ doplnil polský premiér Belka. Český premiér zopakoval, že rozpočet EU by měl být schválen do konce roku. Prosazuje to i visegrádská čtyřka.

Belka při setkání obou předsedů vlád v Hrzánském paláci v Praze ocenil Paroubkovo gesto vůči sudetským antifašistům. „To gesto premiéra Paroubka je odvážné a zároveň cenné pro lidstvo, pro budoucnost našich zemí,“ uvedl Belka. Český premiér seznámil Belku s podstatou návrhu a jeho historickém pozadí mezi čtyřma očima. Paroubek zdůraznil, že gesto je navrženo v podobě ocenění a vyjádření lítosti a nebude spjato s odškodněním. Návrhem podle Paroubka nikdo nechce změnit poválečnou legislativu, nazývanou Benešovy dekrety.

Na rozdíl od Belky narazil Paroubek s návrhem u slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy, jemuž se nezamlouvá, a také u českého prezidenta Václava Klause. Český premiér chtěl o návrhu hovořit také se slovinskými a maďarskými představiteli, představil ho už u rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, který ho uvítal, stejně jako všechny parlamentní strany mimo ODS.

Sdílet tento příspěvek