Eurozatykač je podle německého ústavního soudu neplatný

18.07.2005
Ústavní soudci rozhodli, že dosavadní zákon dostatečně nechrání základní práva německých občanů. Vláda musí nyní vypracovat nový návrh.

Německo musí přepracovat zákon, který do jeho právního řádu zaváděl evropský zatykač. Německý ústavní soud dnes rozhodl, že zákon, který v rámci EU umožňuje vydávání vlastních občanů k trestnímu stíhání v jiné členské zemi Evropské unie, odporuje ústavě a je neplatný.

Soud také nařídil propustit podezřelého muže, který se údajně podílel na financování teroristické sítě Al-Káida. Podezřelý Mamoun Darkazanli je německý obchodník z Hamburku, původem ze Sýrie. Podle španělských žalobců financoval hamburskou buňku únosců, kteří 11. září 2001 provedli teroristické útoky na New York a Washington. Jak uvádějí zpravodajové, všichni další podezřelí, kteří v Německu čelí vyhoštění kvůli stejným zatykačům, budou muset být propuštěni na kauci.

Ústavní soudci rozhodli, že dosavadní zákon dostatečně nechrání základní práva německých občanů. Vláda musí nyní vypracovat nový návrh. V něm musí zaručit to, že německý občan nebude do ciziny předán za spáchání trestného činu v Německu. Každý také může podat proti rozhodnutí o vydání žalobu.

Evropský zatykač, který umožňuje v rámci EU vydávání vlastních občanů k trestnímu stíhání v cizině, má fungovat jako jeden z nástrojů boje proti terorismu. Vztahuje se na závažné výslovně stanovené trestné činy a má urychlit předávání stíhaných osob mezi orgány jednotlivých členských zemí EU.

Sdílet tento příspěvek