Britský plán rozpočtu EU pro rok 2006 je pod palbou kritiky

15.07.2005

Evropská komise zkritizovala plány britského předsednictví na snižování výdajů EU v roce 2006. Londýn podle ní návrhem snížení výdajů popírá evropské priority.

Evropská komise zkritizovala plány britského předsednictví na snižování výdajů EU v roce 2006. Londýn podle ní návrhem snížení výdajů popírá evropské priority. „Britské plány neodrážení současnou realitu“, sdělila rozpočtová mluvčí EU Ewa Hedlundová.

Britský premiér Blair a šéf britských financí Brown nedávno vyslovili přesvědčení, že EU má v novém návrhu rozpočtu pro období 2007-1013 poskytnout více prostředků novému průmyslu. Naopak nižší částka by měla putovat zemědělskému sektoru. Podle britského návrhu by měla v roce 2006 být na výzkum k dispozici částka 429 milionů eur, na niž by mělo být použito 150 milionů ze současné sumy, která putuje do zemědělství. Farmářům plánují Britové v roce 2006 poskytnout 51,2 mld. eur a strukturální fondy by měly pozřít 35,5 mld. eur.

Celkově by výdaje EU v roce 2006 měly podle britské návrhu činit 111,4 mld. eur, což znamená 1,01 % HDP. Evropská komise navrhla výdaje ve výši 112,6 mld. eur (1,02 % HDP).

Hedlundová sdělila, že Brusel doufá ve změnu britského stanoviska do začátku jednání ECOFIN. Evropští občané by podle ní měli být informováni o nedostatku britské vůle změnit názor ve klíčových otázkách politiky EU. Její vyjádření také koresponduje s názorem evropské komisařky Grybauskaiteové, která britské předsednictví kritizovala v uplynulém týdnu v tisku.

Britská strana na obvinění reagovala rozhněvaně. Plán rozpočtu podle ní představuje vůli nedávného Evropského summitu jako celku. „Nevím proč Evropská komise ostře kritizuje náš návrh, když jí žádný členský stát nepředložil žádný konkrétní návrh předpovědi výdajů.“, sdělil mluvčí britského předsednictví. Britové již dříve EK upozornili na potřebu zvýšení výdajů na výzkum o 22 procent ze současných 138 milionů. Jejich současný návrh znamená zvýšení pouze o 12 procent.

Boj o evropský rozpočet pro rok 2006 musí být schválen všemi členskými zeměmi EU, což se již stalo a také Evropským parlamentem, který bude o finální podobě rozpočtu hlasovat 15. prosince.

Sdílet tento příspěvek