Mimořádné jednání má přinést nová bezpečnostní opatření

13.07.2005
Do Bruselu se dnes mimořádně sjeli ministři vnitra a spravedlnosti zemí pětadvacítky, aby jednali o zvýšení bezpečnosti v unii.

Do Bruselu se dnes mimořádně sjeli ministři vnitra a spravedlnosti zemí pětadvacítky, aby jednali o zvýšení bezpečnosti v unii. Britské předsednictví chce například tlačit na to, aby se archivovaly údaje o telefonních hovorech, textových zprávách a emailech, což by mohlo pomáhat při vyšetřování teroristických činů. Tento nápad byl na stole už po madridských krvavých útocích v roce 2004, kdy ho podporovalo krom Británie také Irsko, Francie a Švédsko.

Evropská komise se dnes zavázala ještě tento týden navrhnout kroky ke zlepšení přeshraniční policejní spolupráce. Záměry předloží zúčastněným ministrům. Do konce července plánuje předložit návrh předpisů o sledování a skladování trhavin a o obchodování s nimi. V září dá členským státům projekt zákona o zajišťování a výměně údajů z telekomunikačních zdrojů.

Podle předsedy EK José Barrosa nejde o novou iniciativu, ale o zesílení a urychlení prvků z protiteroristického akčního programu, který EU schválila po atentátech v Madridu z loňského roku. Do návrhu budou zahrnuty také iniciativy zaměřené na třetí země, zejména muslimské, a opatření k ochraně infrastruktur zásadního významu (energetika, telekomunikace, doprava).

Situace v Londýně

V samotném centru teroristických útoků – Londýně – se pak vyšetřování pohnulo o velký krok vpřed. Policisté uvádějí, že čtyři pravděpodobní pachatelé byli Britové pákistánského původu žijící na severu země. Nejméně tři při útoku zahynuli. Jejich osobní doklady se jmény našla policie blízko míst, kde došlo k výbuchům.

Při raziích na jednom z šesti míst v severoanglickém Leedsu a okolí byly nalezeny výbušniny. V severní Anglii byl také zatčen jeden muž, jenž byl převezen do Londýna a nyní je tu vyslýchán. Policie oznámila, že všichni čtyři pachatelé byli britští občané: tři z nich z hrabství West Yorkshire. Podstatný pokrok ve vyšetřování nastal, když jedna rodina nahlásila jako pohřešovanou osobu jednoho z útočníků, jehož věci byly nalezeny na místě výbuchu na londýnském náměstí Tavistock.

Pokud se definitivně potvrdí předpoklad policie, že se muži v Londýně sami odpálili, bude to vůbec první sebevražedný útok na britském území. Lidé žijící v okolí mladíků, kteří londýnské útoky podle policie spáchali, jsou šokováni. „Byl to hodný kluk. Rád hrál fotbal a kriket, prostě normální kluk. Jsem šokován,“ říká soused jednoho z nich.
Policejní vyšetřování londýnských teroristických útoků se nyní soustřeďuje na vypátrání těch, kdo útoky řídili. Při těchto útocích zahynulo nejméně 52 lidí a 700 utrpělo zranění. Podle názoru odborníků z protiteroristického útvaru atentátníci mohli být řízeni zatím neznámou osobou.

Sdílet tento příspěvek