Visegrád vyzval k urychlenému schválení rozpočtu EU

12.07.2005

Visegrádská čtyřka také hodnotila program maďarského předsednictví uskupení a vyslovila se k možnému rozšíření uskupení.

Visegrádská čtyřka na svém zasedání v Budapešti vyzvala k urychlenému schválení návrhu rozpočtu Evropské unie na období 2007 až 2013. Představitelé ministerstev zahraničních věcí Česka, Maďarska, Polska a Slovenska také hodnotili program maďarského předsednictví čtyřky a vyslovili se k možnému rozšíření uskupení.

„Máme zájem na takové finanční perspektivě Evropské unie, která by nejvíce odpovídala představám visegrádských zemí,“ prohlásil šéf maďarské diplomacie Ferenc Somogyi po schůzce na tiskové konferenci.

Českou republiku na setkání zastupoval náměstek ministra zahraničí Petr Kolář, Slovensko šéf diplomacie Eduard Kukan a Polsko státní tajemník zahraničí Jan Truszczyński. Všichni se vyjádřili k maďarskému návrhu, aby v případě, že se unie na rozpočtu nedohodne, byl přijat dvouletý přechodný unijní rozpočet. Účastníci schůzky návrh ocenily, uvedli ovšem, že přednost má sedmiletý rozpočet

Ministři a náměstci schválili program maďarského předsednictví visegrádské skupiny a vyslovili se pro další pokračování a rozvoj spolupráce. V otázce možného rozšíření čtyřky představitelé uvedli, že není na pořadu dne.

Dnes se v Budapešti mají sejít také předsedové vlád členských zemí na pracovní večeři. Očekává se také účast českého premiéra Jiřího Paroubka.

Sdílet tento příspěvek