V zájmu o evropské domény vede sex.eu

28.06.2005
Druhá nejžádanější je doména shop.eu. Zájem je vesměs o krátká a často používaná slova v anglickém jazyce.

Společnost Zoner, která se zabývá registracemi evropských domén, zveřejnila statistiky předběžných registrací. Z nich vyplývá, že největší zájem je o doménu sex.eu.

Firma Zoner nabízí od května možnost předběžných registrací domén. Možnost nezávazně a bezplatně si předem registrovat doménu s koncovkou .eu dosud využilo přes deset tisíc zájemců z České republiky. Vedle sex.eu, o kterou projevily zájem desítky lidí, bylo druhým nejžádanějším jméno shop.eu. Na dalších místech se objevují vesměs krátká a často používaná slova v anglickém jazyce.

Možnost udělování domén bylo minulý týden uděleno třem českým firmám. Právo získaly společnosti Zoner, General Registry a Explorer. Povolení jim bylo uděleno sdružením EURid, které bude mít registrace domén .eu na starosti. Počet registrátorů ovšem není konečný, žádosti podaly i další firmy.

Předběžná registrace neposkytuje zájemcům o domény žádnou záruku, že jméno získají, ale zvyšuje pravděpodobnost, protože registrátor se postará o to, aby byl požadavek zájemce odeslán v nejbližším možném termínu. Koncem letošního roku si budou moci přednostně domény registrovat státní instituce či majitelé ochranných známek. Volné registrace začnou v první polovině roku 2006. Očekávaná cena za roční registraci se pohybuje kolem 500 korun. EURid očekává, že v prvním roce zaregistruje přes milion domén .eu. V ČR je zhruba 200.000 domén s koncovkou .cz.

Sdílet tento příspěvek