Soud začal řešit údajné zneužití 15 miliónové dotace z EU

27.06.2005
V Česku se objevily první podvody s penězi z evropských zdrojů.

Pražský městský soud se začal zabývat jedním z podobných podvodů. Před soudem stane ruský občan Sergej Morev, který je obžalován ze zneužití dotace z českých i evropských zdrojů. Ten měl údajně ve svůj prospěch zneužít částku zhruba 15 milionů korun.

Jak dnes uvedl předseda senátu Městského soudu v Praze Tomáš Stuchlík, obžaloba tvrdí, že Morev získal podle předem připraveného plánu z Ministerstva pro místní rozvoj, ze státního rozpočtu České republiky a z prostředků Evropské unie celkem 14 998 320 korun. Část této sumy (přesně 11 837 000,-) měl cizinec následně použít na dluhy své firmy a pro vlastní obohacení“. Peníze byly podle dosavadních informací využity na inovaci technologie konzerv.

Podobným podvodům se Ministerstvo pro místní rozvoj snaží podle mluvčí Radky Burketové zabránit různými kontrolami. Jedna probíhá před udělením dotace, další je uskutečněna během realizace akce a třetí kontrolou resort zjišťuje, jestli byly finanční prostředky použity v souladu s důvody uvedenými v žádosti. „V případě, že shledáme nějaké pochybení, neřešíme situaci my, nýbrž dáváme podnět finančnímu úřadu, který celou záležitost překontroluje a dělá závěry,“ vysvětlila Burketová.

V případě, že soud prokáže Morevovi zneužití 15 miliónové dotace, hrozí mu pět až dvanáct let vězení.

Sdílet tento příspěvek