Schröder vyzval k jadernému dialogu EU s Íránem

27.06.2005
Podle německého kancléře Gerharda Schrödera by EU měla přijít s novými návrhy ohledně řešení krize týkající se iránského jaderného programu.

Podle německého kancléře Gerharda Schrödera by EU měla přijít s novými návrhy ohledně řešení krize týkající se iránského jaderného programu. „Evropané by měli uvažovat o předložení další nabídky k jednání“ sdělil Schröder poté, co přicestoval na oficiální návštěvu USA do Washingtonu. Důvodem Schröderových výroků je sdělení nového íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, že Írán bude pokračovat v rozvoji jaderného programu. Zároveň ovšem podotkl, že chce o této otázce debatovat s Evropou.

Británie, Francie a Německo už delší dobu vyjednávají jménem celé EU o kontrole íránského jaderného programu. Podezřívají Teherán, podobně jako USA, že program je zaměřen na výrobu jaderných zbraní. Írán, který je čtvrtým největším vývozcem ropy, tvrdí, že má krýt rostoucí poptávku po elektřině.

Spojené státy chtějí, aby Rada Bezpečnosti OSN varovala Írán před možnými sankcemi za zneužívání jaderného programu. Takové opatření ovšem Schöderovi nestačí. „Chceme, aby Irán přednesl závazné záruky, že nepracuje na výrobě jaderné bomby. Když někdo přemýšlí o sankcích, neměly by to být sankce, které by nepoškozovali nás více než občany Íránu,“ upozornil kancléř v souvislosti se současnými vysokými cenami ropy. Írán je totiž čtvrtým největším vývozcem ropy na světě a možné sankce by výrazně zahýbaly trhem s černým zlatem.

Také evropský komisař pro bezpečnost Franco Frattini očekává rozhovory s Íránem. „Od nového prezidenta Ahmadínedžáda očekáváme zřejmá slova o lidských právech a jaderném programu. Ale když bude íránská odezva negativní, nemá Evropská unie jinou šanci, než dialog s Íránem zastavit,“ uvedl v dnešním vydání deníku La Repubblica.

Podle vysokého představitele pro společnou zahraniční a obrannou politiku Evropské unie Javiera Solany EU zatím nemá důvody ke změně postoje vůči Íránu. „Zatím nemáme žádný důvod ke změně“ politické linie vůči, řekl Solana v Bruselu novinářům. Poukázal přitom na nynější jednání ohledně íránského jaderného programu, která jménem unie vedou s Teheránem Německo, Francie a Británie. EU se podle Solany nadále drží úmyslu předložit koncem července Íránu souhrnný balík návrhů s cílem oživit oboustranný dialog, a to jak o jaderných otázkách, tak o dalších tématech, jako je například ochrana lidských práv.

Sdílet tento příspěvek