EK schválila humanitární pomoc pro Severní Koreu

27.06.2005
EK podpořila pomoc ve výši 10,715 mil. eur na podporu zdravotnictví v KLDR, která by měla pomoci především starým lidem a dětem.

EK dnes podpořila pomoc ve výši 10,715 mil. eur na podporu zdravotnictví v KLDR. Pomoc bude spravována organizací ECHO – Úřadem EK pro humanitární pomoc a podporuje ji i evropský komisař Louis Michel. Úřad poskytne Koree nezbytné zdravotnické vybavení a léky a jeho zástupci budou vypomáhat při rehabilitaci v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Spolu s příspěvkem v roce 1996 poskytla organizace ECHO oblasti již více než 92 mil. eur.

Lékařské zásoby budou poskytnuty více než 8 milionům lidí v provinciích Jižní Hamgyong, Severní Pyongan, Chagang a Kaesong. Další projekt unie, který je zaměřen na zlepšení zdraví starších lidí bude organizací dále financován. Díky nové pomoci se v oblasti zlepší preventivní péče.

Severní Korea v současné době vyrábí takové množství farmařil, které nekryjí její potřebu. Zároveň mají farmaceutické produkty, vyráběné v Koree, obecně nízkou kvalitu. I přes mezinárodní podporu nedosahuje domácí výroba ani polovinu potřebného množství. Evropská pomoc v podobě léků a zdravotnického vybavení by tedy měla celkově zlepšit korejské zdravotnictví. Profitovat by z ní měli především starší a postižení lidé, kterým by měla být poskytnuta kvalitnější rehabilitace a ošetření. Další důležitou součástí podpory je vylepšení zdraví dětí, které představují nejslabší skupinu obyvatel v Severní Koree.

Sdílet tento příspěvek