Hűbnerová vyzvala k urychlenému přijetí rozpočtu

24.06.2005

Debata o budoucnosti Evropské unie nesmí podle evropské komisařky Danuty Hűbnerové pro regionální politiku blokovat dohodu o budoucím rozpočtu EU.

Debata o budoucnosti Evropské unie nesmí podle evropské komisařky Danuty Hubnerové pro regionální politiku blokovat dohodu o budoucím rozpočtu EU, který je podle ní zásadní pro nové členské země. Uspořádala by proto nejpozději do října letošní roku další summit, který rozpočet na období 2007-2013 znovu projednal.

„Pro Polsko, pro všechny nové členy a pro celou EU se rozhodnutí o rozpočtu nutné,“ sdělila komisařka v rozhovoru pro TOK FM radio. Chybějící rozhodnutí o rozpočtu podle ní zvyšuje nejistotu budoucnosti unie. Dohoda o rozpočtu by podle komisařky v paralele spustila debatu o tom, co se od Evropské unie očekává a jaká Evropa by měla být budována.

Jiný názor zastává komisař Mandelson, který uvedl, že by unie měla přijmout krátkodobý rozpočet, který by představoval jakýsi vzor pro rozpočet dlouhodobý.

Evropský rozpočet podle návrhu předsedajícího Lucemburska nebyl přijat na summitu EU 16.-17. června v Bruselu. K jeho nepřijetí přispělo více faktorů: například to, že se Velká Británie odmítla vzdát své rozpočtové slevy nebo Francie odmítla snížení jejích zemědělských dotací.

Sdílet tento příspěvek