Portugalsko dostalo od EK důtku za překročení deficitu

22.06.2005
V letošním roce vystoupí portugalský rozpočtový deficit na více než dvojnásobek povoleného maxima tří procent hrubého domácího produktu.

Evropská komise dala oficiální důtku Portugalsku za to, že jeho vláda nechá v letošním roce vystoupit rozpočtový deficit na více než dvojnásobek povoleného maxima tří procent hrubého domácího produktu. Dnešní rozhodnutí výkonného orgánu EU je prvním krokem v disciplinárním postupu proti Lisabonu v rámci uvolněného Paktu stability a růstu. Může se však nepříjemně dotknout samého šéfa komise Josého Barrosa.

Komise konstatovala, že portugalský deficit letos dosáhne 6,2 procenta HDP proti 2,9 procenta v loňském roce a že schodek není „dočasný ani výsledkem výjimečných okolností“. Brusel předpokládá, že portugalský schodek zůstane nad maximálním prahem do roku 2007. Zároveň kritizoval Portugalsko za to, že jeho státní dluh je 66,4 procenta HDP a překračuje limit 60 procent.

„Portugalsko a Evropa nepotřebují rostoucí deficity a dluhy, ale kouzelný kruh ekonomických reforem,“ komentoval to komisař pro hospodářství a měnu Joaquín Almunia. Podle komise zřejmě úsporný plán nové portugalské vlády nebude stačit na to, aby snížil deficit do roku 2008 pod tři procenta, a Lisabon bude asi muset přijmout dodatečná opatření.

Krok komise může přivést do rozpaků jejího vlastního šéfa Barrosa, ještě loni portugalského premiéra. Brusel totiž zčásti viní z nabobtnání deficitu nedostatečné úspory ve veřejných financích v předchozích letech. Komise přímo konstatovala, že reformy Barrosovy vlády ve zdravotnictví, školství a veřejné správě dosud žádné významnější úspory nepřinesly.

Také levicová vláda, která v Lisabonu nastoupila v únoru, kritizovala předchozí kabinet pravého středu za to, že jeho politika vedla k nadměrným deficitům. Nová vláda zvýšila daň z přidané hodnoty a spotřební daně a zmrazila některé výdaje.

EU proti Portugalsku zasáhla již podruhé. Poprvé se tak stalo za to, že Lisabon překročil stanovený limit deficitu v roce 2001 jako první země eurozóny. Komise donutila vládu k úsporným krokům, které však vedly k opakovaným recesím, z nichž se ekonomika dosud nevzpamatovala.

Negativní dopad rigidního uplatňování rozpočtových pravidel Paktu stability na ekonomiky v recesi a stagnaci vedl EU k březnovému rozhodnutí uplatňovat tato pravidla volněji a umožnit uniknout sankcím zemím s ekonomickými potížemi. První disciplinární zásah v rámci nového uplatňování paktu zahájila komise na počátku června proti Itálii, která se však letos dostala opět do recese.

Sdílet tento příspěvek