B. Ferrerová-Waldnerová: Rozšiřování se musí zpomalit

20.06.2005

Rozšiřování se musí zpomalit

Fridrich
Evropská unie zůstává i po krachu summitu a odložení euroústavy akceschopná. Myslí si to aspoň komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Na druhou stranu ale přiznává: občanům unie je v řadě věcí třeba dát víc času.
HB: Paní komisařko, Francouzi a Nizozemci odmítli v referendech euroústavu, v Bruselu zkrachoval summit o financích. Neoslabí to pozici EU v zahraničí? Je unie vůbec ještě zahraničněpoliticky akceschopná?
Je to samozřejmě těžká situace. Ale nejsme ochromení. Máme Smlouvu z Nice a pracujeme na základech, které tato smlouva položila. Důkazem je to, že jsme ihned po summitu v Bruselu odjeli na summit EU – Kanada. Evropská unie má funkční instituce. Ale bohužel se nám teď nedaří pokročit v tom, abychom byli ještě efektivnější.
HB: V zahraničí, ať už v Kanadě nebo USA, se na vás budou dívat jako na zástupkyni „Evropské unie v krizi“. Co jim řeknete?
Otevřeně vysvětlíme naše zklamání a lítost, že jsme u finanční perspektivy nedospěli ke shodě a že si u ústavy dáváme přemýšlecí pauzu, abychom potom mohli jít dál. Ale řekneme také, že můžeme pochopitelně i nadále spolupracovat.
HB: Vy sama jste se vyslovila pro zpomalení dalšího rozšiřování EU. Co to znamená?
Myslím, že jsme úspěšně zvládli rozšíření unie o deset nových členských zemí. Zároveň ale zjišťuji, že lidé potřebují čas, aby tak velké rozšíření strávili. Proto bychom se neměli příliš rychle vrhat do nových přístupových rozhovorů. Měli bychom je zahájit, ale pak je musíme vést obzvláště důsledně a precizně. Občanům Evropy je třeba dát čas, aby zároveň skutečně přijali deset nových zemí EU.
HB: Co bude dál s Tureckem?
Vycházím z toho, že rozhovory začnou 3. října. Ale právě tady se bude samozřejmě velmi dbát na to, aby byla splněna kritéria.
HB: Je unie vůbec ještě nějakého rozšíření schopná?
Domnívám se, že bychom si měli dopřát víc času a nejít do dalšího rozšiřovacího procesu příliš rychle, nýbrž s rozvahou.
HB: Dalšími dvěma státy, které klepou na dveře Evropské unie, jsou Bulharsko a Rumunsko.
Vyjednávání s těmito zeměmi je uzavřeno. Tady jde tedy o to, abychom přezkoumali, jak dobře oba státy skutečně dostály svým závazkům.

Občané dodnes nevstřebali rozšíření EU na východ, myslí si komisařka Ferrerová-Waldnerová.

(pozn. BENITAFERREROVÁ-WALDNEROVÁ JE KOMISAŘKOU PRO VNĚJŠÍ VZTAHY EU)

Sdílet tento příspěvek