Většina zemí je před summitem EU pro prodloužení ratifikace ústavy

19.06.2005
Den před summitem Evropské unie trvá v řadě zemí vůle po zachování procesu ratifikace evropské ústavy, který by ovšem oproti původním plánům měl být prodloužen.

Zaznělo to včera mimo jiné od Lucemburska, které v tomto pololetí unii předsedá, ze Stockholmu a také z Prahy. Britský premiér Tony Blair včera řekl, že unie potřebuje na rozhodnutí o dalším osudu ústavní smlouvy několikaměsíční přestávku k zamyšlení. Od vrcholné unijní schůzky se čeká, že zareaguje na nedávné odmítnutí euroústavy francouzskými a nizozemskými voliči.

S podobným názorem jako Blair přišel předseda EK José Barroso, který vyzval „při nejmenším k pauze“ v procesu ratifikace evropské ústavy, aby se předešlo dalším odmítnutím. Řekl, že bude muset požádat šéfy států a vlád, aby čestně vysvětlili situaci ve své zemi, jak vidí proces referend. Podle něj záleží na šéfech států a vlád, aby řekli, kdy a jak chtějí provést ratifikaci; jestli to chtějí udělat hned, nebo si chtějí ještě počkat, jak velí opatrnost.

Švédský premiér Göran Persson se vyslovil pro otevřenou lhůtu k ratifikaci evropské ústavy v jednotlivých členských státech. Podle švédské tiskové agentury TT Persson je pro zrušení listopadu roku 2006 jako termínu, dokdy by všech 25 členských států mělo uzavřít ratifikační proces.

Zaujal tak podobný postoj jako česká vláda, jež premiéra Jiřího Paroubka pověřila, aby se tento týden na bruselském summitu Evropské unie zasadil za prodloužení lhůty.
Pouze francouzský prezident Jacques Chirac včera potvrdil, že je zastáncem toho, aby summit řekl, že proces ratifikace ústavy má pokračovat v dříve stanovém tempu – prostřednictvím referend nebo rozhodnutí parlamentů 25 členských zemí – tak, aby byl završen do konce příštího roku.

Rozhodnutí, zda pokračovat v ratifikaci euroústavy nechá summit podle vyjádření britského ministra Strawa zahraničí na každém členském státu. Straw nicméně připustil, že není stále jasné, zda se v otázce euroústavy bude 25 členských zemí s to na summitu v Bruselu dopracovat k jakémukoli společnému postoji.

Sdílet tento příspěvek