Rostoucí deficit EU dělá starosti Evropské centrální bance

17.06.2005

Člen rady Evropské centrální banky Axel Weber prohlásil, že růst rozpočtových deficitů některých států, které používají euro, sleduje „s určitými obavami“.

„Praktická zkouška nového systému přijde mnohem dřív, než se čekalo,“ řekl včera Weber s ohledem na nejnovější údaje o výši deficitu v Řecku, Itálii a Portugalsku. „V Itálii jsme spustili proceduru, jejímž cílem je schodek snížit. Brzy uvidíme, jestli se nový systém osvědčí.“

EU zmírnila v desítkách států pravidla ohledně deficitů a dluhů v březnu na nátlak Itálie, Francie a Německa. Rozhodla se prominout sankce státům, které povolenou výši schodku rozpočtu překročily, pokud jejich růst nestíhal pokrýt „relevantní záležitosti“, jako byly například výdaje Německa na obnovu postkomunistického východu.

Podle pravidel by evropští ministři financí mohli uvalit sankce na vlády, které překročí tříprocentní limit. Ještě žádný stát však takovouto pokutu nedostal. Podle dubnových odhadů Evropské komise letos znovu překročí limit právě například Německo (již počtvrté) a Itálie (potřetí).

Sdílet tento příspěvek