Třetí říše

Třetí říše
Nové dějiny
Michael Burleigh
Nakladatel Argo 2008

Významný britský historik Michael Burleigh (narozen 1955) se v jedné ze svých nejoceňovanějších prací nazvané Třetí říše s podtitulem Nové dějiny zabývá mimo jiné i spojením mezi náboženským entusiasmem a primitivními vášněmi rozpoutanými nacismem a masovým fašismem.

ANOTACE

Autor nazývá své dílo „Novými dějinami“ zcela oprávněně. Předkládá čtenářům nejen nejsouhrnnější popis dějin a reálií třetí říše, jaký kdy v kterémkoli jazyce v jediném svazku vyšel, ale zároveň i originální výkladové dílo, v němž se přímočará narativní historie, přísně analytická vysvětlení a čistý intelektuálně-morální úsudek snoubí s přesvědčivou originalitou.

Kniha je výsledkem podrobného historického výzkumu, obsahuje spolehlivá fakta a kritické argumenty, sleduje vývoj nacistického Německa od jeho kořenů a příčin ve výmarské republice, první světové válce a ještě hlouběji. Varuje nás před důsledky mýtu v historii, mesiášskými vládci a utopismem.

Michael Burleigh: Třetí říše. Nové dějiny, název originálu: The Third Reich. a New History, překlad: Petr Pálenský, 712 stran, vazba vázaná, Argo 2008.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality