Výchova, vzdělání a mládež v březnu 2017

09.04.2017
Euroskop

Evropský sbor solidarity by měl pomoci i k hledání práce a stáže, Komise chce zvýšit mobilitu mládeže

  • Evropský sbor solidarity by mohl pomoci mladým při hledání zaměstnání

  • K výročí 30 let Erasmu EU chystá zvláštní podporu na mobilitu mládeže

Krátce…

Evropský sbor solidarity by měl pomoci i k hledání práce a stáže

  • Mladí lidé mohou do databáze Evropského fondu solidarity uvádět také své dovednosti a zkušenostmi

  • Databázi Evropského fondu solidarity mohou využívat zaměstnavatelé

Komise 8. 3. 2017 informovala o tom, že byla zpřístupněna databáze Evropského fondu solidarity, která by měla poskytovat místa v oblasti solidarity, k hledání potenciálních zaměstnanců, stážistů nebo dobrovolníků. Evropský fond solidarity zahájil činnost v prosinci 2016 (více v příspěvku „Komise chce podpořit investice do evropské mládeže“, Výchova, vzdělání a mládež v prosinci 2016). Místa v rámci Evropského sboru solidarity může nabízet široká škála organizací – např. nevládní organizace, organizace občanské společnosti, celostátní, regionální a místní orgány nebo sociální podniky. V této první fázi se organizace, které mají zájem o účast v Evropském sboru solidarity, mohou ucházet o financování ze stávajících programů financování EU. V současné době podporuje Evropský sbor solidarity 8 programů. Každá organizace, která má o účast zájem, by měla přijmout programové prohlášení a zásady Evropského sboru solidarity a dodržovat chartu Evropského sboru solidarity, která stanovuje práva a povinnosti ve všech fázích práce. Internetový systém Evropského sboru solidarity by měl umožnit navázat přímé spojení mezi organizacemi a mladými lidmi. Při registraci mohou mladí lidé kromě svých osobních údajů uvést své dovednosti, zkušenosti, údaje o dostupnosti, preferencích a motivaci a také mohou nahrát svůj životopis, čehož by mohli využít i potenciální zaměstnavatelé.

Komise chce zvýšit mobilitu mládeže

  • EU chce finančně podpořit mobilitu mládeže

  • Třídy i individuální studenti mají možnost získat podporu na mobilitu v rámci jednorázové iniciativy k 30. výročí programu Erasmus

Komise 27. 3. 2017 představila iniciativu v rámci programu Erasmus+, která by měla rozšířit možnosti mobility mladých v EU. Nová iniciativa se nazývá „Move2Learn, Learn2Move“ a měla by umožnit 5 tis. mladým lidem vycestovat. Tato jednorázová iniciativa je navázána na 30. výročí zahájení programu Erasmus a je v souladu se dvěma hlavními prioritami Komise: znovu se zaměřit na evropskou mládež a usnadnit mobilitu občanů EU, zejména pak nízkoemisní mobilitu. Move2Learn, Learn2Move vychází z myšlenky, kterou v roce 2016 představil EP a měla by být provedena prostřednictvím eTwinningu, což je největší světová síť pro učitele. Jako součást programu Erasmus+ umožňuje učitelům a žákům v celé Evropě společně vytvářet projekty na online platformě. eTwinning byl zahájen v roce 2005 jako hlavní akce programu e-učení vytvořeného Komisí a od roku 2014 je součástí programu Erasmus+. Podařilo se mu propojit již více než 450 tis. učitelů. Iniciativa by měla být přístupná třídám se studenty ve věku 16 a více let zapojených do eTwinningu. Třídy se mohou zapojit do soutěže o bezplatné jízdenky a letenky, které následně získají nejlepší projekty v rámci eTwinningu v každé zúčastněné zemi. Vybraní studenti by měli mít možnost cestovat buď ve skupině jako součást školního zájezdu, nebo individuálně.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality