Vnější obchodní vztahy v únoru 2017

09.03.2017
Euroskop

EU uzavírá ratifikaci obchodní dohody s Kanadou

  • EP schválil hospodářskou a obchodní dohodu s Kanadou, která usnadní nejen vývoz zboží a služeb na kanadské trhy

EU uzavírá ratifikaci obchodní dohody s Kanadou

Návrh Rozhodnutí Rady o prozatímním provádění Komplexní dohody o hospodářské a obchodní spolupráci mezi Kanadou na jedné straně a Evropské unii a jejími členskými státy na straně druhé (KOM(2016)470)

  • Ratifikace dohody s Kanadou umožní její prozatímní vstup v platnost

  • CETA vytvoří nové příležitosti pro společnosti EU. Ušetří podnikům až 500 mil. € ročně v podobě zrušených cel na vyvážené zboží

  • Malým a středním podnikům sníží náklady na byrokracii

  • Zároveň však budou zachovány veškeré evropské standardy na zemědělské a potravinářské výrobky

  • Plénum EP 15. 2. 2027 schválilo Komplexní hospodářskou a obchodní dohodu mezi EU a Kanadou (CETA).

Pozadí

Dohoda má vytvořit nové příležitosti pro společnosti EU, podpořit obchod a posílit hospodářské vazby s Kanadou. Podle plánů Komise odstraní cla, zlepší přístup k veřejným zakázkám, otevře nové sektory kanadského trhu služeb, nabídne předvídatelné podmínky investorům a zaručí ochranu evropských zemědělsko-potravinářských produktů tzv. zeměpisného označení. CETA odstraní téměř 99 % všech cel, v hodnotě více než 500 mil. € ročně.

EU také předpokládá, že se CETA stane novou globální normou pro obchodní dohody, zejména pokud jde o kapitoly týkající se udržitelnosti. Prostřednictvím CETA se totiž EU a Kanada zavázaly zajistit vzájemnou doplňkovost hospodářského růstu, sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí.

Klíčové a sporné body

Podniky

  • Dohoda přinese prospěch menším firmám, které si nemohou dovolit náklady na byrokracii. Malé podniky mají ušetřit čas i peníze, jelikož se vyhnou např. dvojím požadavkům na zkoušky, zdlouhavým celním procedurám a vysokým právním poplatkům.

  • Usnadní se také poskytování záručního servisu. Díky tomu budou moci firmy z EU snáze vyvážet vybavení, strojní zařízení a software, protože budou moci vysílat mechaniky a další odborníky za účelem poskytování záručních a souvisejících služeb a podpory.

Zemědělci a producenti potravin

  • Otevřenost EU vůči určitým produktům je omezená a vyvážená tím, že se Kanada otevírá důležitým evropským vývozním zájmům, například v oblasti sýrů, vína a lihovin, ovoce a zeleniny, zpracovaných výrobků, a že poskytne ochranu 143 velmi kvalitním evropským výrobkům (tzv. „zeměpisným označením“) na kanadském trhu.

Spotřebitelé

  • Dohoda nabídne větší výběr a zároveň zachová evropské standardy, jelikož na trhu v EU bude možné nabízet pouze zboží a služby, které jsou zcela v souladu s právními předpisy EU. CETA tedy nezmění způsob, jakým EU upravuje bezpečnost potravin, což platí také pro geneticky modifikované produkty nebo zákaz hormonálně ošetřeného hovězího masa.

Investoři

  • V současnosti používané řešení sporů mezi investory a státem, které je zakotveno v řadě dvoustranných dohod vyjednaných vládami států EU, bylo nahrazeno novým systémem soudů pro investice. Tento nový mechanismus má být transparentní a nebude založen na ad hoc tribunálech.

Podnikatelé a zaměstnanci

  • Dohoda poskytuje rámec pro uznávání kvalifikací v regulovaných profesích, jako jsou architekti, účetní nebo inženýři. Na základě tohoto rámce se pak příslušné profesní organizace v EU a Kanadě společně dohodnou na technických detailech vzájemného uznávání příslušných kvalifikací. Odpovědné orgány v Kanadě a v EU pak jejich společnou dohodu schválí a zajistí, aby nabyla právní účinnosti. Společnostem mají usnadnit dočasné přesuny zaměstnanců mezi EU a Kanadou.

Autorská práva

  • Posílí se také ochrana autorských práv, a to sladěním kanadských a evropských pravidel týkajících se ochrany technologických prostředků a správy digitálních práv. Zlepší se také ochrana poskytovaná farmaceutickým výrobkům z EU v kanadském režimu práv duševního vlastnictví.

Veřejné zakázky

  • Společnosti z EU se budou jako první firmy nepocházející z Kanady moci ucházet o dodávání zboží a poskytování služeb nejenom na federální úrovni, ale i v kanadských provinciích a obcích. Kanada se rovněž zavázala ke zvýšení transparentnosti tím, že bude oznámení o všech svých veřejných zakázkách umisťovat na jediné internetové stránce.

Členské státy budou moci i nadále dle vlastního uvážení organizovat veřejné služby. Tyto a další otázky byly vyjasněny v rámci společného nástroje k výkladu, který bude právně závazný a který jasně vymezuje, na čem se Kanada a EU v řadě článků CETA dohodly. CETA zaručuje ochranu investic, avšak zároveň upravuje právo vlád provádět regulaci ve veřejném zájmu, a to i v případech, kdy má tato regulace dopad na zahraniční investice.

Předpokládaný další vývoj

EP uzavřel proces ratifikace této dohody na úrovni EU. CETA bude v EU plně provedena, jakmile dohodu schválí parlamenty všech členských států v souladu se svými příslušnými vnitrostátními ústavními požadavky.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality