MMF a EU by mohly prodloužit splatnost úvěru pro Řecko na 11 let

28.11.2010
čtk

Mezinárodní měnový fond a Evropská unie by mohly prodloužit dobu splatnosti záchranného úvěru pro Řecko o pět let na 11 let. Uvedl to v rozhoru pro řecký list Realnews zástupce MMF Poul Thomsen s tím, že prodloužení doby splatnosti by mohlo uklidnit trhy s obligacemi. Řecko má získat celkem 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč).

Máme možnost prodloužit období splácení dluhu ze zhruba šesti let na 11 let, uvedl Thomsen. Ten má v rámci MMF na starosti pomoc pro Řecko.

Pro Řecko by bylo snadnější obsloužit svůj dluh, kdyby mu byla prodloužena doba splatnosti. Poslední splátku z půjčky má země obdržet v roce 2013 a zástupci EU a MMF již několikrát jednali o možnosti prodloužení splatnosti úvěru.

Nejvážnější pro Řecko budou první dva roky po získání celého úvěru, kdy je třeba splatit největší část z pomoci od MMF a EU. Podle současného splátkového kalendáře v letech 2014 a 2015 naroste hrubá výpůjční potřeba Řecka na 70 miliard eur z 55 miliard v období let 2011 až 2013.

Podle současných pravidel musí Řecko splatit velkou část úvěru 110 miliard eur v prvních dvou letech od ukončení programu, řekl Thomsen. Toto prodloužení by dalo trhům signál: nebojte se splacení 110 miliard eur, nebude to mít vliv na vaše nároky, dodal.

Řecko se letos v květnu stalo prvním členem eurozóny, který byl nucen požádat o pomoc své partnery a MMF, protože zemi hrozil bankrot. Pomoc získalo Řecko výměnou za drastická úsporná opatření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek